Een nieuw fenomeen: de ATC-mandala

In het najaar verschenen in het vakblad voor creatieve ondernemers een artikel over nieuw soort ATC (Artist Trading Card) die op de markt komt, namelijk een ronde. Deze hebben ze de Artist Trading Coin genoemd.
En als ik iets zie dat rond is, bekijk ik altijd of het geschikt is om er een mandala op te maken; zo ook nu. Ik kwam tot de conclusie dat het heel geschikt is, sterker nog je kunt geruilde ATC-mandala's heel goed gebruiken om nieuwe inspiratie op te doen.

Wat is een Artist Trading Card. Volgend Wikipedia:

Een artist trading card (ATC) is een miniatuur kunstwerkje van (ongeveer) 63 x 89 mm groot. De grootte komt overeen met allerlei verzamelkaartjes. De idee ontstond in Zwitserland naar aanleiding van mail art. Er worden verschillende technieken toegepast, onder andere met penseel, pen en markeerstift. Ook waterverf en acrylverf worden gebruikt. Soms worden er collages of werkjes van papier gemaakt. Op de achterkant staat vaak de datum, de naam van de maker en eventueel de materialen en technieken die gebruikt werden.
De Zwitserse kunstenaar M. Vänci Stirneman bedacht de ATC in 1996. Hij maakte 1200 kaartjes en stelde ze tentoon. Aan het eind van de expositie kon iedereen een exemplaar uit de tentoonstelling mee naar huis nemen in ruil voor een eigen gemaakte ATC.

Tegenwoordig zijn deze ruilkaarten (of weggeefkaartjes) een ware hype. Regelmatig wordt ergens in het land een drukbezochte swamp (ruilbeurs) gehouden. Ook in het vakblad voor creatieve ondernemers stond daarvan een foto
Deze kaartjes zijn allemaal uniek en zelfgemaakt. Er wordt meestal in een serie, met een thema of met edities gewerkt, denk daarbij aan bv "Hans en Grietje", het thema "strand" of "editie 2018". Deze - door andere creatievelingen gemaakte - kaartjes kunnen jou stimuleren en inspireren tot het maken van je eigen unieke kunstwerken. Een van onze mandalakringleden is ook lid van de Origami-vereniging én daar worden ATC's geruild met allerlei mooie gevouwen kunstwerkjes erop.

Nu is de ATC er dus ook in een ronde vorm; geschikt dus voor een mooie mini-mandala. Deze coins hebben een doorsnede van 2,5 inch (circa 6,3 cm). Er zijn speciale perforators te koop, waarmee je deze coins uit je eigen schetsblokpapier kunt ponsen (maar zelf knippen kan natuurlijk ook). 
Achterop de ATC-mandala staat: de titel van de coin, de datum waarop hij gemaakt is, welk nummer het is in de serie/thema en uit hoeveel coins deze serie/thema bestaat, de naam van de tekenaar, de plaats waar deze vandaan komt en eventueel extra info, zoals een website.
In de maand november zijn we in onze mandalakring al bezig geweest met het maken van ATC-mandala's. Als je het goed uitmeet kun je 12 x bovenstaande achterkant op een A4tje krijgen (zie een bestand op onze Facebookpagina https://www.facebook.com/groups/153502638581221/). Laat er dan bij de repro-shop een aantal van afdrukken op stevig papier van maken of print ze op stevig papier. Vervolgens kun je een thema of serie bedenken én die mandala's op de andere zijde tekenen. Bij ons was er o.a. een bloemenserie, edelstenenthema, een hartjesthema en mandala's met schaduwfiguren (zie foto op onze facebookgroep). We zijn reuze benieuwd welke ATC-mandala's jullie thuis zullen maken. En op de komende Mandala-Teken-Dag kan er dan volop geruild worden. Heb je al zin om ermee aan de slag te gaan? 

Reacties

Populaire posts